20 Apr

Ultimele stiri adaugate pe site

-
-

Recente din Romania

-
-

08:54

Campanie de apeluri frauduloase în care atacatorii se prezintă la telefon drept angajați ai DNSC

În ultima perioadă, un nou val de atacuri cibernetice a început să îngrijoreze utilizatorii din România. Acestea sunt efectuate prin metoda cunoscută sub numele de „spoofing”, iar atacatorii se prezintă ca fiind angajați ai Direcției Naționale de Securitate Cibernetică (DNSC). Potrivit unei postări pe facebook-ul oficial al DNSC, acest tip de fraudă capătă amploare, iar cetățenii sunt sfătuiți să fie extrem de precauți. Cum se desfășoară frauda? Atacatorii contactează victimele folosind numere de telefon care par a fi asociate cu DNSC. Tehnologia Voice over IP (VoIP) permite acestora să mascheze numărul real de telefon, afișând pe ecranul destinatarului un număr diferit, asociat adesea cu o instituție de încredere. Acest lucru se realizează fără acordul DNSC sau al persoanelor vizate, făcând imposibilă blocarea acestor apeluri de către furnizorii de telecomunicații. Modul de operare În cadrul acestor apeluri, impostorii se prezintă sub nume fictive și pretind că doresc să ajute victimele să recupereze sume de bani pierdute. În acest scop, solicită informații personale sensibile, precum numele complet, codul IBAN, și ultimele 6 cifre din CNP. Aceste detalii, odată obținute, le permit să comită furtul de identitate sau alte fraude financiare. Recomandări pentru prevenție Verificați întotdeauna sursa: DNSC nu va iniția apeluri pentru a promite recuperarea unor sume de bani și nu va cere niciodată informații personale în cadrul unor apeluri telefonice. Utilizați canale de comunicare separate: Dacă primiți un apel suspect, verificați autenticitatea acestuia apelând direct instituția prin numerele oficiale de contact. Raportați tentativele de fraudă: Dacă suspectați un apel fraudulos, raportați-l imediat către DNSC și alte autorități competente, inclusiv la poliție. Educați și alte persoane: Diseminarea informațiilor despre aceste tactici poate preveni cazuri similare, reducând impactul atacurilor de spoofing. Măsuri în caz de compromitere Dacă ați divulgat accidental informații sensibile, contactați imediat banca pentru a bloca orice tranzacție suspectă și depuneți o plângere la poliție. De asemenea, notificați DNSC prin canalele oficiale de alertă.
Image Description

08:51

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

20 de copii şi adolescenţi, membri unui ansamblului de dansuri populare din judeţul Sibiu, au revenit aseară în România, cu aeronava cu care s-a deplasat delegaţia Guvernului României în vizitele efectuate în Qatar şi Emiratele Arabe Unite.
Image Description

08:50

În ultimii trei ani, cadastrarea Sectorului 1 a crescut de la 5% la 40% din domeniul public, spune primăria

Primăria Sectorului 1 a continuat cadastrarea domeniului public din Sectorul 1. În ultimii trei ani, actuala administrație spune că a reușit să crească procentul de cadastrare a domeniului public din această zonă administrativă de la 5% la 40%. ”Până să vin la Sectorul 1, nicio administrație, fie că era PSD sau PNL, nu a luptat pentru recuperarea domeniului public ocupat ilegal pentru că nu aveau niciun interes, cei care încălcau legea formau clientela de partid sau erau șmecherași de cartier care-i ajutau în campania electorală. Din acest motiv, în momentul în care am preluat funcția de primar, domeniul public era cadastrat în proporție de mai puțin de 5%. Era un dezastru total, iar mafia imobiliară făcea legea”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand. Este nevoie urgentă de cadastrare a domeniului public și pentru că, în lipsa acesteia, Primăria Sectorului 1 nu poate demara investiții esențiale pentru comunitatea locală: modernizarea și asfaltarea străzilor, construirea de locuri de parcare, reamenajarea parcurilor și a spațiilor verzi etc. ”Suntem la aproape 40% cu cadastrarea Sectorului și nu ne oprim aici. Este o muncă grea, dar vrem să cadastrăm întreg domeniul public. Cu legea în mână dezvoltăm Sectorul 1”, a mai afirmat primarul Clotilde Armand. Peste 60 de noi locuri de parcare, prin desființarea garajelor ilegale În paralel cu cadastrarea domeniului public, în cursul anului trecut, Primăria Sectorului 1 a demolat în zona Gara de Nord mai multe magazii și garaje construite ilegale. În locul acestora, administrația locală a amenajat 62 de locuri de parcare de reședință.
Image Description

Recente din nationale

-
-

Reclame

-
-

Vremea

-
-
nationale WEATHER

Schimb valutar

-
-

Redactie

-
-
Stiri din nationale
office@stiridinnationale.ro
0723222111

nationale

-
-
Image Description

Locatarii blocului din Craiova afectat de explozie au fost lăsați să revină acasă pe propriul risc: Ne e frică, dar unde să ne ducem?

După calvarul prin care au trecut în noaptea exploziei, locatarii blocului din Craiova în care un etaj s-a prăbușit după deflagrație au fost lăsați să se întoarcă în locuințe, dar pe proprie răspundere. Asta pentru că autoritățile și-au pasat responsabilitatea și le-au dat oamenilor doar o încuviințare verbală, nu un document scris care să ateste siguranța clădirii. Utilajele au îndepărtat ruinele blocului afectat serios de explozie, însă în momentul în care a trebuit ca cineva să-și asume în mod oficial întoarcerea oamenilor în locuințe, autoritățile au dat din colț în colț. Cosmin Gagiu, director la serviciul de asistență socială Craiova: "O mare parte dintre locatari se vor întoarce în case, ce știm, Inspectoratul de Stat în Construcții a terminat demolarea și a asigurat peretele și mai ales tavanul care a rămas suspendat." Dan Diaconu, prefectul de Dolj: "Avizul, dacă a fost emis sau se emite acum, pentru că vorbele... răspunderea este în totalitate a Inspectoratului de Stat în Construcții." Alin Ghioacă, reprezentant al Inspectoratul de Stat în Construcții: "Nu depinde de noi. Așteptăm după domnii de la RADPFL, să se organizeze, să monteze, adică e un procedeu... Adică oamenii pot sta în siguranță. În urma analizei, asta a reieșit." După ce au stat toată ziua prin fața blocului, așteptând o decizie, locatarii și-au asumat riscul și s-au întors în case, pe propria răspundere. Reporter: Aveți curaj? Locatar: Unde să ne ducem? Stăm în stradă, unde să ne ducem? N-avem unde, decât aci. Reporter: Dar vă este teamă, adică... Locatar: Dacă om fi ursiți să murim, ne ducem și gata. Ne e teamă, ce să facem, ne ducem în casele noastre! Locatar: Cel mai bine e acasă. Reporter: Dar nu vă e teamă, să stați aici? Locatar: Puțin, așa, dar...ne acomodăm, ce să facem. 43 dintre cele 50 de persoane care locuiesc în blocul afectat de explozie s-au întors în locuințe. Pentru ceilalți 7 locatari, Guvernul va aloca bani pentru renovarea apartamentelor distruse de suflul deflagrației.

Citeste mai mult

Image Description

Marea Neagră e acum una dintre cele mai minate mări. Aproape 100 de mine au fost găsite de la începutul războiului din Ucraina

Marea Neagră este una dintre cele mai minate mări din lume din acest moment. Bombele din apă pot rămâne zeci de ani un pericol pentru navele de pe mări. În continuare în multe ape din lume ies la suprafață mine din al Doilea Război Mondial sau chiar din Primul. Cele mai multe dintre mările din lume sunt minate în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Chiar și acum la mai bine de 80 de ani încă ies la suprafață bombele plantate atunci. Mările din Nordul Europei au fost pline atunci de câmpuri de mine. De asemenea Adriatica și Mediterana încă mai scot la suprafață mine de război. Și pe Canalul Suez, din când în când, marinarii mai văd câte o mină. Minele sunt plantate în special pentru apărare. În acest fel țara atacată se asigură că navele inamicului nu se vor apropia de țărm pentru atac sau pentru debarcare. Tocmai de aceea există mai multe tipuri de mine. Cele care sunt puse la mal nu au nevoie de ancore sunt plantate pur și simplu pe fundul mării. Cu cât apa este mai mare minele sunt ancorate cu cabluri speciale de fundul mării. În unele situații acele fire se rup iar mina ajunge să plutească în derivă unde devine un pericol pentru orice navă. Este suficient ca un cargo să atingă mina pentru ca aceasta să explodeze. Distrugerile sunt uneori imense și poate duce chiar la scufundarea navei. În Marea Neagră, până acum au fost descoperite aproape 100 de mine, de la începutul războiului Rusia-Ucraina. 5 dintre ele au ajuns aproape de România și au fost neutralizate de Forțele Navale Române. De altfel, detonarea rămâne metoda cea mai sigură pentru îndepărtarea oricărui pericol.

Citeste mai mult

Image Description

Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii

Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina ar putea fi aprobat în acest weekend de congresmenii americani, urmând ca legea să se întoarcă în Senat. Sunt primii pași pentru deblocarea celor 60 de miliarde de dolari pentru reaprovizionarea Kievului cu muniții și arme. Întârzierea ajutorului luni bune a făcut ca ucrainenii să întâmpine probleme serioase pe front, crescând îngrijorarea în rândul liderilor occidentali în legătură că șansele ca Ucraina să mai reziste agresiunii ruse. Liderii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că au rămas fără muniție și că șansele ca Putin să cucerească Ucraina cresc în fiecare zi. Armata Kievului duce lipsă de muniție, iar în unele locuri deficitul artileriei în favoarea rușilor este de 10 la 1. Fără ajutor militar american trimis cât mai repede la Kiev, înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii, potrivit Insider. Citește și CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare Experții de la think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului consideră că președintele Rusiei, Vladimir Putin, urmărește obiective „maximaliste” în Ucraina care echivalează cu o „capitulare deplină ucraineană și occidentală”. Acest lucru ar putea implica în cele din urmă încercarea de a prelua controlul asupra întregii țări. Putin a negat în repetate rânduri existența Ucrainei în discursuri. Anul trecut, a prezentat o hartă a Europei din secolul al XVII-lea pentru a susține teza sa conform căreia Ucraina nu este o țară reală, în ciuda documentului care marchează în mod clar o parte a teritoriului ca fiind „Ucraina”. Într-o postare pe blog, Oleksandr Daniliuk, un fost consilier al ministrului ucrainean al Apărării, a menționat că distrugerea totală a Ucrainei este principalul obiectiv al Rusiei. „Putin nu își ascunde intențiile de genocid de a distruge Ucraina ca stat independent și ucrainenii ca popor separat”, a spus el. „Este evident că, dacă Ucraina pierde sprijinul din partea Occidentului, Putin își poate atinge obiectivul de a distruge ucrainenii ca popor și de a șterge cea mai mare țară de pe harta Europei”, a continuat el. „În ciuda tragediei evidente a acestei situații pentru Ucraina, consecințele înfrângerii acesteia pentru Occident și mai ales pentru SUA ca lider al lumii libere nu ar fi mai puțin catastrofale”, mai spune Daniliuk. Alții cred că ambițiile Rusiei sunt mai limitate și că Putin își propune să lanseze un atac masiv în această vară pentru a sparge liniile defensive ale Ucrainei și a ocupa un oraș sau o regiune cheie. O problemă pentru Ucraina, a declarat Bryden Spurling, analist la RAND Corporation, pentru Business Insider, este că nu e clar de unde ar putea veni atacul. „Dificultatea în care Ucraina este lipsită de provizii și personal este că îi oferă Rusiei mai multă oportunitate de a alege momentul și locul ofensivei sale pe un front lung”, a spus el. Deși era evident că Ucraina își va concentra contraofensiva anul trecut în sud, permițând Rusiei să construiască fortificații extinse pentru a-și apăra pozițiile, atacul Rusiei ar putea veni în orice punct de-a lungul liniei frontului de peste 1.000 de kilometri. Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care se află în apropiere de granița cu Rusia, asupra Zaporojie din sudul Ucrainei sau să asigure controlul asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, care a fost locul unora dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului. George Beebe, fost director în cadrul CIA, specializat pe lumea rusă, a declarat recent pentru Insider că Rusia încearcă să adauge și să-și consolideze câștigurile teritoriale. „Victoria” Rusiei asupra Ucrainei ar consta probabil în ocuparea teritoriului de la est de râul Nipru pe care Moscova îl consideră rusesc din punct de vedere cultural și istoric, crearea unei fâșii de „pământ al nimănui” care separă teritoriul controlat de ruși de restul Ucrainei și construirea de fortificații defensive pentru a se asigura că divizarea Ucrainei va fi dificil de inversat prin noile atacuri ucrainene”, a spus el. Dar întrebarea când și în ce condiții ar putea avea loc negocierile pentru a pune capăt războiului rămâne neclară. Spurling, analistul RAND, a spus că o victorie a Rusiei va lua, cel mai probabil, forma cedarii de către Ucraina a unor părți mari de teritoriu. Dar nu există niciun semn că Ucraina ar fi de acord cu o astfel de negociere. „În pofida provocărilor cu care se confruntă în prezent, Ucraina arată puțin apetit pentru o astfel de înțelegere – și mulți dintre susținătorii Ucrainei recunosc că oricum nu se poate avea încredere în Rusia că își va păstra partea de înțelegere în orice negociere”, a spus el. Unii analiști, cum ar fi cei de la Institutul pentru Studiul Războiului, au avertizat că Rusia va folosi probabil o înțelegere cu o Ucraină slăbită și învinsă pentru a-și reconstrui armata și a lansa un nou atac asupra Ucrainei și apoi a aliaților săi din Occident. „Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice în special ar putea deveni aproape insurmontabilă. Dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări uriașe în apărarea membrilor săi din nord-est. Prin urmare, în acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac rusesc terestru”, se arată într-o analiză a ISW. Alți analiști sunt sceptici și cred că armata Rusiei a suferit pagube atât de mari în conflict, încât nu ar fi în măsură să lanseze o nouă campanie masivă după război împotriva unei alianțe consolidate NATO. Dar fostul director în cadrul CIA, George Beebe, consideră că până și cu ajutorul american deblocat în Congres, nu va fi suficient pentru ca Ucraina să câștige și să împingă forțele invadatoare. Asta înseamnă că Ucraina, în orice scenariu, va trebui să cedeze teritoriu, este de părere Beebe.

Citeste mai mult

Image Description

România este țara cu cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună la rând

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna martie până la 2,6%, de la un nivel 2,8% în februarie şi unul de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a treia lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate miercuri de Eurostat, transmite Agerpres. În luna martie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,4%), Finlanda (0,6%) şi Danemarca (0,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (6,7%), Croaţia (4,9%) şi Estonia şi Austria (ambele cu 4,1%). Comparativ cu luna februarie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 13 state membre, inclusiv în România de la 7,1%, până la 6,7%, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în 10 state membre. În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în ianuarie, până la 2,6% în luna februarie, pentru ca în martie să ajungă la 2,4%. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,1% în martie, de la 3,3% în februarie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 2,9%, de la 3,1% în luna ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%. Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna martie 2024 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 100,45%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2024 comparativ cu luna martie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 6,7%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2023 - martie 2024) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2022 - martie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,3%. Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Citeste mai mult

Stiri externe

Acasa Recente Radio Judete